pardon - zde fotka šutříku na určení lokality viz výše.
Obrázky:

jezevec napsal/a:
a ty praskliny mě tak štvou 👿
Jo, už jsem zkoušel něco vyvoskovat, ale mám strach ten achát pořádně roztopit... ale to asi je potřeba 😕 ... a hezké jsou co - acháty, nebo praskliny? 🙄
Když už není vyhnutí a šutr stojí za to, tak já vyspravuju ty praskliny "za studena" roztokem benzínu a parafínu(dortová bílá svíčka rozpuštěná v benzínu).
Přijde mi , že ten kámen tenhle roztok bere mnohem líp. Někdy se se to ale musí opakovat(dvakrát-třikrát) protože z toho "vsáknutýho" roztoku vyprchá ten benzín a zůstane tam jen vrstvička parafinu a když je ta prasklina hlubší tak toho prostě potřebuje víc.
Chce si to s tím vyhrát ale má to tu výhodu , že ho nemusím "dusit" v troubě a neriskuju, že mi řuchne.

To Xantokon, Vita - Ahojte - ohledně opravování achátů 😉 Zkoušel jsem to už předtím a to tak, že dám achát do trouby, nahřeju ho nejdřív trochu, cca na 50 stupňů, pak po chvilce přidám (naposledy jsem dal 90) a peču. Zapomněl jsem je tam jednou víc jak půl hodiny a přežily, naopak, bylo to nejlepší... ten vosk se pak hned perfektně roztekl a některý praskliny úplně zmizely. Nejde to ale vždycky, prostě něco zmizí, něco ne.... ale i tak paráda, opravit se takhle dá fakt hodně. Určitě bych to ale nedělal na všech, úplný trosky nemá cenu opravovat a u těch nejlepších zas mám strach 😲 Mám jeden kousek vyfocenej před voskováním a ten se fakt povedl opravit, tak ho ještě dneska vyfotím a dám sem obě fotky...
To s tím benzíenm za studena se mi moc nezdá, právě proto že po vyprchání benzinu z praskliny zmizí i část té výplně... ne? Vito - fakt to to funguje dobře? 😉
Naopak to vodní sklo zní slibně - dáš vědět?
No a mě už dřív napadlo koupit tzv "sadu na opravu autoskel" od Loctite, sice to je docela drahý, ale je tam toho celkem dost. Vytvrzuje se to UV zářením a ještě jsem to nevyzkoušel 😳 🙄
jezevec74@gmail.com

Vita napsal/a:
Potřebuju chlapi poradit - mám z pozůstalosti jednoho sběratele tenhle šutřík a ať si lámu hlavu jak lámu nějak si nevím rady s lokalitou .
Je možný že by to Frýdštejn.....
Ahoj, já teda rozhodně nejsem žádnej odborník, takže jen jak to na mě působí... nebál bych se tomu říkat Frýdštejn, podle té kůry a prasklin... mám jich tady bedýnku, starejch sběrů a to jsou tak různorodý kameny, že klidně i tohle by mohl bejt Frýdštejn.... ale určitě jsou povolanější a taky by bylo lepší ten kámen vidět naživo.
... no, i já budu mít brzo pár dotazů s určením lokality 😕
... a masáci jsou fakt masitý!! 😉
jezevec74@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.