Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Vita

Uživatel

Zaregistrován:
27. 6. 2013

#861 18. 6. 2014, 07:07

to jezevec: Moc pěkné !!!! Na ten porfyr(poláci) to možná bude chtít ten hliník.

to xantokon: na Broumovsku maximálně jaro a podzim na polní sběr. Jinak to nemá cenu a počítej tak s celodenní tůrou a když budeš mít opravdu obrovský štěstí tak možná jednu pecku vymodlíš.
Ty šutry co jsem sem dával a ještě dám😉 to jsou opravdu starý "historický" nálezy.

"MASÁCI" Zábrodí (Červený Kostelec)

Pánové - ale ty "masáci" je fakt docela nářez a dost možná , že těch typů těch křemitých hmot je tam víc. Původně je to popsaný tak , že kolem centrálního jádra se začal koncentricky usazovat křemičitej gel(viz.Pauliš Nejzajímavější mineralogické lokality) .

Fakt je, že to jádro je u toho jednoho typu tvořeno krystalickým(zrnka)křemenem(nejvíc ze všeho mi to připomíná pískovec) a kolem toho nabalenej křemen v koncentrických vrstvách ale našel jsem pár kousků, který teda sice nevypadaj jako klasický podkrkonoší ale do klasickýho "barevnýho" křemene to má teda taky daleko.

U toho jednoho typu je jednoznačně povrch tvořený už regulérním chalcedonem a směrem ke středu "pecky" koncentrická "krajková" struktura kresby bez znatelnýho jádra (který by mělo být z jinýho materiálu jako typ viz. výše).

Pak je tam ještě další typ, kde místo toho hrubozrnýho centrálního jádra je něco naprosto jemnýho v tmavých barvách (šedá až černá) bez viditelný krystalický struktury (foto později) a to tvoří střed a kolem je nabalenej už křemen po vrstvách obarvený pravděpodobně hematitem s dost výraznou kresbou.

Hodně mi to tou trochu odlišnou kresbou(než je popsaná) připomíná "Černej Potok" ale né tak výrazný barvy a na rozdíl od Černýho Potoka je ta kresba né žílová ale koncentrická v pecce.

Jeden jsem pro vás našel v lesku (a to doufám ocení xantokon protože kdysi viděl , že když něco hledám čím se musím prohrabat😃 )

Chlapi jestli to stihnu tak zítra nebo v pátek sem dám fotky ale to budou rychlofotky jen tak z ruky - chci udělat pořádný makro abyste viděli v deatilu tu strukturu kresby ale na to potřebuju čas a ten teď nemám !

Jinak obecně k masákům - jsou tvrdý jako sviňa a za tu dobu co jsem dal tenkrát do lesku jeden malej , bych měl odhadem tak dva klasický acháty ve stejný velikosti hotový.

Profilový obrázek
skodic

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2014

#862 18. 6. 2014, 12:59

Tak bůček už je vařenej !! Dobrou chuť !!!😁 😁 😁 Skodic

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Vita

Uživatel

Zaregistrován:
27. 6. 2013

#863 18. 6. 2014, 13:47

to skodic: SUPER ! Ještě hořčici a diamantový "žuby"😁

Profilový obrázek
Vita

Uživatel

Zaregistrován:
27. 6. 2013

#864 18. 6. 2014, 14:23

Jeden hezkej "červeňák" z Doubravice ze sbírky kámoše😉
http://www.rockhound.cz/mineral.php?cislo=5502

Profilový obrázek
mariluc

Uživatel

Zaregistrován:
11. 6. 2014

#865 18. 6. 2014, 17:27

to jezevec - máš zkušenosti ze vstupem do lomu ve Frydštejně? Plánuji si výlet na acháty a Frydštejn jsem chtěl navštívit :-)

Profilový obrázek
xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

#866 18. 6. 2014, 19:18
Jeden hezkej "červeňák" z Doubravice ze sbírky kámoše😉 http://www.rockhound.cz/mineral.php?cislo=5502

tak ten ocením a tleskám

Profilový obrázek
xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

#867 18. 6. 2014, 19:23
to xantokon - dnes jsem byl na srazu mineralklubu FM, které se koná jednou měsíčně. Byl tam i mistr Machek. Koukal jsem na jejich úlovky za min. měsíc a opravdu nádherné kousky. I mistr Machek tam měl nádherné acháty. Opravdu je důležité se sejít se sběrateli kamínků a prokonzultovat své objevy. Člověk si tak vymění mnoho informací a posune ho to dál 😉 🙂

pikud mám dobré info, tak se v květnu motali v Krušných a nic moc neobjevili (prý) nebyl jsem s nimi, tak nemůžu soudit. S konzultací určitě jedině dobře. Je faktem, že pan (nevím proč mistr) Machek st. má úžasné věci a je fajn, že je vystavuje😉

Profilový obrázek
xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

#868 18. 6. 2014, 19:26
Ahojte, tak s tou dřevotřískou se asi ještě budu muset poprat... zatím nic moc, teda co se týče těch polskejch... Podělím se ale aspoň o jeden Frýdštejn (6 x 5 cm) a jednu mou letošní Horku (7 x 3 cm) 😉 ... a ty praskliny mě tak štvou 👿 Obrázky: ...

vosk něco spraví. Jsou pěkné.

Profilový obrázek
xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

#869 18. 6. 2014, 19:33

To Víťa - Broumov - dovolím se Ti hodně oponovat. Není to tak jak píšeš. Ale to až osobně.😈 😃 😃 😃 😃 😃 Tady lokality řešit nebudu.😉 😃 😃 😃

Profilový obrázek
xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

#870 18. 6. 2014, 19:42
to skodic: SUPER ! Ještě hořčici a diamantový "žuby"😁

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.