Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Chce to sledovat aukro, aukce, apod. a vysledovat, které varianty se vyskytují častěji a které méně. Navíc dost pomůžou publikace jednotlivých nálezů, kde bývá většinou uvedeno, kolik kterých variant nebo typů bylo v nálezu obsaženo. Třeba u Václava II. je vzácnost přibližně takhle:
varianta s dvojkroužkem mezi Václav a druhý, malý lev, cokoliv s celou lilií jako rubní značkou, SM3, SM4, SM1a2
Stačí ale jeden nález, kde bude několik set malých lvů a pokud se dostane mezi sběratele, bude to zase jinak🙂

Stav mincí je samozřejmě jeden z dalších důležitých faktorů. Jen je třeba si uvědomit, kolik let PG razil třeba právě zmiňovaný Václav ll. a kolik Václav lV. nebo Vladislav. Těch faktorů, které ovlivňují cenu je samozřejmě mnoho a je těžké je takto specifikovat, na to asi každý časem přijde sám 😉 Jen mne dostalo, když jsem teď musela uvolnit některé své grošíky ze své sbírky a třeba vzácná, ale bohužel ne tak krásná třináctka (avers slušný, revers průměrný) šla za pouhé necelé čtyři stovky... což mne nějak bohužel nepotěšilo 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.